Scenariu de casă nouă

Cadrul 1 ( dormitorul cuplului Maria şi Radu Popescu)

R. Dumnezeule, scumpa mea, e ora 4 dimineaţa! De ce nu mai dormim noi puţin?

M.  Bună dimineaţa, iubire! Ştiu cât e ceasul… dar trebuie să ne trezim. Ai uitat ce zi este astăzi?

R.  Hmmmm…. Nu îmi spune că iar am uitat de vreo aniversare! Le-am notat pe toate în calendarul de pe telefon… ar trebui să mă anunţe, în fiecare zi, timp de o săptămână înainte de eveniment… E imposibil să ratez vreun moment important…Im-po-si-bil..

M.  Ei, hai că eşti amuzant! Nu, dragul meu, nu este nici o aniversare astăzi. Doar că trebuie să ne întâlnim cu experţii AIA.

R.   Cu experţii ăia? Care experti?

M.  Mă bucur că te-ai trezit cu chef de glumă, dar asta e treabă serioasă. Dragul meu, îţi aminteşti de căsuţa noastră? De faptul că nu putem singuri să ne ocupăm de toată “hârţogăraia”?

R.  Evident că îmi amintesc… că doar nu-s amnezic… Astăzi e întâlnirea?

M.  Da, iubire, astăzi!

R.  Şi de ce ne-am trezit, totuşi, la ora asta?

M. Pentru că sunt nerăbdătoare… am un milion de planuri în minte… şi… nu pot dormi…

R.  Iubirea mea scumpă… dar de ce trebuie să mă trezesc şi eu dacă tu nu poţi dormi? Eu pot să dorm…

M.  Exact… tu poţi să dormi… şi, tocmai de aceea, eu vreau să te trezeşti… şi, în plus, dacă lipsim la întâlnirea asta, ai face bine să îţi cumperi adidaşi noi… că tu eşti cel care va alerga ca o albinuţă muncitoare după toate avizele necesare căsuţei noastre!

R.  Mmmmm….. Bine, bine, mă trezesc… mă duc să pun de cafea…

M. Am făcut-o eu deja. Poftim! ( întinde o ceaşcă de cafea).

R.  Pentru Dumnezeu, iubire… dar la ce oră te-ai trezit?!

Cadrul 2 ( în maşină, pe drum spre firma de proiectare)

M.  Offf… am aşa multe emoţii! Dacă cei de la firma asta vor încerca să ne bage pe gât nu-ştiu-ce proiect de casã pe ideea că e mai ieftin aşa? Dacă nu vor ţine cont de tot ce îmi doresc eu? Dacă… dacă…

R.  Hai, nu îţi mai frământa căpşorul tău frumos cu atâtea întrebări. Mergem acum şi vei vedea că va fi bine. Nu cred că Lavinia şi Gelu ţi i-ar fi recomandat degeaba. Nu ai văzut ce cămin frumos le-au făcut lor?

M.  Da, cred că ai dreptate…

sigla-aia-2016_zpsolf5csfk

Cadrul 3 – AIA Proiect – Birou de proiectare şi servicii

Consultant AIA Proiect.  Bună ziua doamnă şi domnule Popescu! Numele meu este Dragoş şi voi fi consultantul dumneavoastră. Vă rog, haideţi să luăm loc! Vă pot servi cu o cafea, apă sau ceai?

R.  Bună ziua! Cafea pentru mine, vă rog! Ştiţi, soţia mea şi-a pus un milion de întrebări… cred că un ceai ar fi mai potrivit pentru ea!

Consultant AIA Proiect. Nu vă faceţi griji… suntem aici pentru a vă ajuta să luaţi cea mai bună decizie.

M.  Mulţumim!

 Consultant AIA Proiect.  Nu ştiu cât cunoaşteţi activitatea noastră, aşa că voi face o mică introducere. Firma noastră vă poate oferi un pachet complet care să acopere în întregime nevoile dumneavoastră. Acest pachet cuprinde tot ce aveţi nevoie, de la documentaţiile necesare construirii, până la recepţia lucrărilor.

– Nu trebuie să vă faceţi griji în ceea ce priveşte documentaţia necasară Planului Urbanistic de Detaliu. Acesta cuprinde documentaţiile aferente Planului Urbanistic General şi ale Planului Urbanistic Zonal, explicând şi prezentând în detaliu conţinutul acestor planuri, sub formă de prescripţii şi recomandări, corelate cu condiţionările din Certificatul de Urbanism.

– Un alt serviciu pe care vi-l oferim este cel de cadastru şi intabulare de cea mai bună calitate. Ne ocupăm în întregime de documentaţia cadastrală pentru certificarea proprietăţii  dumneavoastră cu o identificare şi înregistrare exactă a imobilului.

– Vă asigurăm performanţa energetică ridicată a clădirii prin rapoartele complexe de audit energetic pe care vi-l pot pune la dispoziţie experţii noştri. Vă vom ajuta să găsiţi cele mai bune şi economice soluţii pentru încălzirea, ventilarea şi iluminarea casei dumneavoastră. După cum ştiţi, încă din anul 2010 există obligativitatea deţinerii unui certificat energetic pentru imobile. Auditorii noştri energetici se vor ocupa de această documentaţie. Deasemenea, pentru obţinerea autorizaţiei de construire, aveţi nevoie de calculul coeficientului de izolare termică, sau Calcul G cum este cunoscut, iar noi vă putem oferi cel mai bun preţ pentru acest raport.

– Nu în ultimul rând, dar cele mai importante, şi care necesită cea mai mare atenţie şi disponibilitate, ne ocupăm de obţinere avize şi acorduri necesare Autorizaţiei de Construire.

– Lucrăm cu arhitecţi specializaţi în amenajări interioare pentru a vă furniza cele mai bune soluţii de la idei de amenajare şi suport pe tot parcursul avizării precum şi punerea în practică, achiziţia materialelor şi mobilierului, urmărirea lucrărilor de execuţie până în cel mai mic detaliu, astfel încât rezultatul să fie unul exact pe gustul şi conform aşteptărilor. Toţi arhitecţii noştri implicaţi în amenajari interioare sunt membri ai Uniunii Arhitecţilor din România şi ai Ordinului Arhitecţilor din România

– În plus, avem un portofoliu cu câteva proiecte de casă pentru a vă ajuta în luarea celei mai bune decizii privind spaţiul de care aveţi nevoie, compartimentarea potrivită şi amplasarea construcţiei pe pământ, inclusiv documentaţiile pentru Începerea Lucrării, Finalizarea Lucrării şi Recepţia Lucrărilor.

– Vom fi lângă dumneavoastră şi vă vom pune toate resursele noastre la dispoziţie pentru a vă îndeplini visul.

R.  Acum înţeleg de ce m-ai trezit tu la prima oră a dimineţii. E mult de asimilat şi foarte multe sunt de făcut!

M.  Vă mulţumim pentru descrierea pe care ne-aţi făcut-o şi, din ceea ce spuneţi, înţeleg că ne puneţi la dispoziţie experţi care să ne ajute cu tot ce este necesar construirii casei.

 Consultant AIA Proiect. Desigur! Nu trebuie să vă îngrijiţi de aproape nimic.

M. Sincer, mi-aţi luat o piatră de pe inimă. Ştiam că sunt multe de făcut… multă documentaţie, avize şi căutări. Faptul că le putem avea pe toate într-un singur pachet, ne ajută enorm. Aveam un milion de gânduri încă de la discuţia pe care am avut-o la telefon atunci când am stabilit întâlnirea iar acum îmi spuneţi că aveţi toate răspunsurile deşi eu… n-am adresat nicio întrebare. Ce părere ai, dragul meu?

R.  Dacă mă întrebi pe mine, eu zic să semnăm actele. Cu traficul şi munca mea, nu vom termina niciodată documentaţiile… darămite să mai construim şi casa… Spuneaţi că ne puteţi arăta un proiect de casă de unde să ne inspirăm?

Consultant AIA Proiect. Desigur! Aduc imediat laptopul!

Cât timp acesta este plecat, Maria îl ia de mână pe Radu:

M.  Nu pot să cred cât de uşor sună. Parcă deja simt mirosul casei noastre şi căldura căminului pe care îl vom avea. Îmi imaginez copiii alergând prin iarbă şi noi cum ne bem cafeaua la răsărit…

R.  Să nu exagerăm totuşi… cafeaua poate fi băută şi când e soarele deja pe cer… de ce să ne trezim la răsărit?

Râd amândoi când consultantul AIA Proiect intră cu laptopul.

Consultant AIA Proiect.Vă puteţi alege de aici. Dacă doriţi, puteţi să le studiaţi acasă, în linişte, pentru că le găsiţi și pe site-ul nostru.

R.  Nici vorbă! Putem lua hotărârea aici, acum. Cred că ştim ce ne dorim. Şi, cum ne-aţi scăpat de toată alergătura şi întrebările pe care le aveam,  semnăm astăzi documentele necesare pentru că vrem să începem construcţia cât mai repede!

Consultant AIA Proiect. Desigur! Ne bucurăm că sunteţi atât de hotărâţi şi că aţi ales colaborarea cu noi. Sunt convins că totul va merge ca pe roate şi suntem fericiţi că putem lua parte la împlinirea visului dumneavoastră. Uitaţi-vă peste propunerile de proiecte până când eu voi aduce şampania! Aşa determinare trebuie sărbătorită!

După 10 minute…

Consultant AIA Proiect. Aţi găsit ceva care să vă reprezinte?

M.  Sigur că am găsit! Aveţi propuneri pentru toate gusturile şi care îndeplinesc chiar şi cele mai exigente cerinţe. Aceasta este cea pe care ne-o dorim!

Consultant AIA Proiect. Perfect! Am adus şi contractul şi aştept din partea dumneavostră toate detaliile despre amplasamentul parcelei pe care va fi construcţia pentru a putea demara acţiunea cât putem de repede.

M.  Dragul meu, sunt atât de fericită!

R.  Şi eu sunt la fel de fericit! Visul nostru devine realitate!

Cei trei închină paharele de şampanie.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2018.

Advertisements

4 thoughts on “Scenariu de casă nouă

  1. Elena says:

    Un articol foarte documentat! Pe parcurs ce citeam ma gândeam ca este bine venit un consultant care sa-ti preia grijile cu toate autorizațiile si documentația…..altfel cred ca renunți sa-ti faci o casa. 😄😄😄😄Mult succes!😙

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s